Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR), temel olarak kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanı, tedavi ve rehabilitasyonunu uygulayan bilim dalıdır.
Hastalık ya da yaralanma nedeniyle hareket ve fonksiyon kaybı gelişen kişilerin eski haline getirilmesini sağlayan, deneyimli uzman hekim ve fizyoterapistlerden oluşan bir birimdir. Fizik Tedavi hekimleri hastaların bireysel ihtiyaçları, yapabildikleri ve hedeflerini belirleyerek kişiye özel tedavi planları oluşturur. Fizik Tedavi hekimleri, tedavi planının uygulanması sırasında fizyoterapistler ile yakın işbirliği içinde çalışırlar.
Aynı zamanda kas iskelet sistemi dışında diğer sistemlere ait bazı fizyolojik ve anatomik yetersizliklerde de kişinin fiziksel, fonksiyonel durumunu, bağımsızlığını, yaşam kalitesini ve sosyal katılımını en üst seviyeye artırmak amacıyla her sistemin rehabilitasyonu uygular.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanlık alanı kapsamına giren konular çok geniş olup romatizmal hastalıklardan ortopedik/ nörolojik/ pediatrik rehabilitasyona, kronik ağrıdan immobilizasyona, kardiyopulmoner rehabilitasyondan spor rehabilitasyonuna, amputasyon rehabilitasyonundan pelvik organ fonksiyon bozukluklarına kadar daha pek çok alanda tanı ve tedavide yer almaktadır.
FTR bilim dalı tüm yaş gruplarında özürlülüğe yol açan tıbbi durumların ve bunlara bağlı olarak oluşan hastalık halinin önlenmesi, teşhisi, tedavisi ve rehabilitasyonundan sorumludur. Akut bakım ünitelerinden toplumsal kurumlara kadar değişen farklı faaliyet alanlarında görev alır. Hastanın gereksinimine göre farmakolojik, fiziksel tıp modaliteleri ve rehabilitasyon gibi tedavi yöntemleri kullanarak invaziv ve non invaziv terapötik girişimler uygular. Fizik tedavi hekiminiz, tedavi seçeneği olarak çeşitli fiziksel yöntemler önerebilir; ısı ya da buz uygulama, fonksiyonları iyileştirmek için tedavi edici egzersizler vb.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü hangi hastalıklara bakar?
-Boyun, sırt ve bel ağrıları, boyun ve bel fıtıkları ve eklem artrozlarının tedavisi
-Omuz, kol ve bacak eklemlerindeki ağrıların tedavisi
-Romatizmal hastalıkların tedavisi
-Osteoporoz hastalığı tanı ve tedavisi
-Spor yaralanması sonrası sporcuyu en kısa sürede spora döndürebilme amacıyla tedavi edici ve koruyucu rehabilitasyon tedavileri
-Ortopedik hastalıkların (özellikle kırık ve çıkıklar, dizin menisküs ve bağ hastalıkları) ve
artroplasti gibi ortopedik operasyonların öncesi ve sonrasında rehabilitasyon tedavisi uygulamaları
-El cerrahisi sonrası rehabilitasyon uygulamaları
-İnme, beyin hasarı ve omurilik zedelenmeleri sonucu oluşan kol ve bacaklardaki felçlerin rehabilitasyonu
-Periferik sinir yaralanmaları sonrasında ve yüz felci hastalığında fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları
-Ağrılar için manyetik alan tedavisi
Dahili No: 1595
Nasıl Muayene Olurum?
Muayene randevusu MHRS sistemi dahilinde 182 nolu telefondan veya MHRS İnternet sayfası üzerinden alınmaktadır.